ZOller megmondja

Gondolatok...

Intelligens lények

blog_inteligencia_kep.jpg

Ha az ember nyitott füllel jár, filmeket néz, olvas, akkor sokszor belefut a modern idők egyik nagy kérdésébe: vajon egyedül vagyunk intelligens lények a Világegyetemben?

Az biztos, hogy az emberek nagy része három csoportba osztható: vannak a hívők, a szkeptikusok és akiket az egész nem érdekel. Bevallom, én az első csoportba tartozom, mivel azt gondolom, hogy hatalmas univerzum vesz körül minket, milliárdnyi galaxissal, azokban milliárdnyi csillaggal, és azok körül még több bolygóval. Tehát ha nagyon nagy szerencse is kell, egy olyan hely kialakuláshoz, ahol létezhet intelligens élet, akkor is annyi lehetőség van, hogy matematikai képtelenség az, hogy csak a Föld lenne az egyetlen ilyen. Szerintem igenis vannak intelligens lények (a természet mindig a tökéletességre törekszik, tehát máshol sem végez félmunkát), szerintem már ránk is akadtak, szerintem már jártak is itt, vizsgálódtak, megfigyeltek minket. De akkor miért nem vették fel velünk a kapcsolatot?

Azt hiszem a válasz túlzottan is egyszerű, csak önteltségünkben – mely szerint mi vagyunk a természet csúcsai – nem is gondolnánk rá. Mert kik is vagyunk mi „emberek”. Az életünket a profit, azaz a másik (vagy a természet) kizsákmányolása mozgatja, csak ezt ismerjük. Gyermekek ezrei halnak éhen naponta (!), miközben éppen most is valami szörnyű háborús bűntett hajtanak végre egy isten háta mögötti országban. 50 éve eljutottunk a Holdra, de megálltunk, mert nem érte meg anyagilag. 50 éve tisztában vagyunk azzal, hogy mérgezzük a Földet, a levegőt, az embereket (!), de ez nem különösebben érdekli a többséget. Az 50 leggazdagabb ember vagyona elég lenne a „harmadik világ” teljes felzárkóztatásához, modernizálásához, vagy akár ahhoz, hogy megszűnjön az éhségben és a gyógyítható betegségekben szenvedő milliók nyomorúsága. És mi történik? Semmi. Mindenki csak a maga dolgával foglalkozik, csak a saját gesztenyéjét kapargatja, és csak azért ad hálát a sorsnak, ha feljebb léphet a szamárlétrán.

Mint mondtam, a hívők közé tartozom. Szerintem vannak intelligens lények. De eszük ágában sincs felvenni velünk a kapcsolatot, sőt, meggyőződésem, hogy körbetáblázták a Naprendszert más intelligens lények figyelmeztetésére: „vigyázz, ezek még korán sem azok, kerüld el őket!”

A bejegyzés trackback címe:

https://zollermegmondja.blog.hu/api/trackback/id/tr6014544918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

ZOller megmondja

Friss topikok

süti beállítások módosítása